Feb
17
2014

Christian Langballe om arvesølv

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

Dankort 2fd5d_450x450 

Det er faktisk lidt fascinerende, hvordan regeringen har travlt med at sælge ud af arvesølvet. Først var det DONG. Den høne gider jeg ikke koge mere suppe på. For faktisk er det meget mere foruroligende, at næste velpudsede arvestykke, som skal afhændes til udspekulerede, grådige finansjonglører, er NETS. Jeg er gammel nok til at huske den skepsis, som Dankortet blev mødt med, da det i sin tid blev lanceret. Den tillid, som Dankortsystemet nyder idag, som møjsommeligt er bygget op over årene, bør man sgu ikke sætte over styr, for at få et par ekstra milliarder i statskassen. Hvorfor ikke, kan man fristes til at spørge? 

I de sidste par dage, har kritikken lydt på, at hvis NETS bliver solgt til et amerikansk firma, så er det de facto det samme som at give de amerikanske efterretningstjenester fri og uhindret adgang til alle danskeres økonomiske transaktioner. For sådan noget som restriktiv datalovgivning dyrker man sgu ikke lige derovre i Guds eget land. I jagten på terrorister har man læsset alle tanker om privatlivets fred overbord og givet myndighederne fri adgang til alle data, som et firma på amerikansk jord måtte ligge inde med. Det kunne jo være, at nogle terrorister svang Dankortet i Irma på Nørrebro? Det giver sig selv. Sådan noget som domstolsgodkendelse behøver man da ikke bekymre sig om. Og der er ingen regler om, hvem man som firma må dele sine oplysninger med. Så hvem ved, om et sådant firma kunne tænke sig at tage sig betalt for at videregive danskernes indkøbsvaner til interesserede firmaer, som hjertens gerne vil målrette deres markedsføring til lige præcis de, som er mest modtagelige for at bruge penge på lige netop deres produkt? 

Google gør det allerede i stor stil. Men de har trods alt ikke folks helt personlige økonomiske transaktioner i deres analyse. De ved mere om os, end de fleste, men lige netop det, ved de (nok) ikke. Det er værdifulde oplysninger. I Danmark og Europa er der begrænsninger på, hvilke personlige oplysninger man må dele endsige sælge til tredjepart. Det er der ikke i amerika. Så selvom Goldman-Sachs ikke burde have haft mulighed for at slå deres grådige kapitalistpølser i DONG, så er et salg af NETS til et amerikansk firma potentielt meget værre. 

Just sayin'

Christian Langballe

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdater

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.