Nov
15
2013

Christian langballe om verdens bedste film

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

VanDamme 

Da jeg var 12 år gammel var verdens absolut og uomtvisteligt bedste film Bloodsport med Jean Claude Van Damme. JCVD var den bedste skuespiller, verden endnu havde set tæt fulgt af Dolph Lundgren, Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone. Hvorfor var Bloodsport så god? Fordi JCVD kunne gå i split. Og det var helt utroligt værdifuldt, når man skulle tæve ondskaben selv i form af en lettere buttet Bolo Yeung.

Enhver kan nemlig sige sig selv, at når man sidder på gulvet med benene strakt lige ud til hver side, så er man nærmest umulig at ramme med et kung fu-spark. Det viste JCVD med al mulig tydelighed i Bloodsport. Han var også megagod til at smadre mursten på den sejeste måde. Han kunne nemlig smadre den nederste mursten i bunken, uden at de øverste gik i stykker. What! The! Fuck! Jeg gad godt vide, hvor mange drengenæver, der er blevet forstuvet i forsøget på at gøre ham det trick efter.

Som jeg blev ældre ændrede min smag i film sig. Jeg genopdagede min barndoms fascination af Star Wars og senere endnu tog film som The Matrix mig med storm. Imidlertid er min absolutte favoritfilm nu American Beauty. Jeg bruger den ofte i undervisningen, så jeg har vel set den en 10-15 gange efterhånden. Det er ganske enkelt en aldeles fremragende film. Inden American Beauty kendte jeg kun hovedrolleindehaveren Kevin Spacey fra hans pragtpræstation i gangsterdramaet The Usual Suspects. Hans rolle i American Beauty, hvor han spiller en midtlivskriseramt forstadsmand - Lester Burnham, som midt i sin middelmådighed forelsker sig håbløst i datterens veninde. Samtidig stifter han bekendtskab med den nye dreng i huset ved siden af. En dreng, som rummer alle de kvaliteter, Lester mangler. Han er selvsikker og lader sig ikke koste rundt med. Det inspirerer Lester til et oprør mod de mange krav, omgivelserne stiller til ham. Historien er for kompleks at uddybe mere her, men min fascination af filmen bunder i dens helt igennem velkomponerede billedsprog. Dens symbolladede visuelle stil. Dens leg med realitetsplaner og filmiske virkemidler. Så selv om den ikke er nogen Bloodsport, så placerer den sig nu alligevel på en solid førsteplads over all times greatest movies på min top 1.

Christian Langballe 

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdater

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.