Aug
23
2013

Christian Langballe om vikinger

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

 vickers1-1024x777

I starten af august besøgte jeg det årlige vikingemarked i Hobro. Det er blevet lidt en tradition for familien at tage derned og indånde stemningen (læs røglugten) fra Danmarks fordums storhedstid. Alligevel bliver jeg hvert år forbløffet over de mennesker, der går til viking. Det er godt nok noget at en blandet skare, der går til viking.

Der er tydeligvis nogle, som nærmest benytter sig af method acting. De er så opslugt at hele konceptet, at de tydeligvis er vikinger. Også når de ikke er henne til viking. De er vikinger hele dagen. Hele ugen...hele året. Det er no bullshit vikinger. Det er også gerne dem, som med jævne mellemrum på vikingemarkedet griber til sværd og økser og prygler løs på hinanden. Hvis de ikke var så gode venner, så ville de sgu nok bare slå hinanden ihjel. 

Så er der vikingerne med den ironiske distance. De lægger vægt på markedsdelen af vikingemarkedet. Det er dem, der brænder mjød, laver husflid, som kun lige akkurat kan tilsniges at være vikingeagtigt, sælger våbenlegetøj, som ikke rigtigt ligner vikingevåben. De er der for at sælge deres shit. Vikingetøjet og røglugten er et nødvendigt onde. Hvis man leder lidt, så kan man sikkert finde dem i marskandiserboderne på festivaler, byfester og andre open air-arrangementer...altså i civilt ikke vikingeagtigt tøj.

Der er også de klæbende børn, som vil sælge pilefløjter til en. "Nej tak, vi købte sidste år" afskrækker dem på ingen måde. "Hvad så med en lerfløjte, der ligner en fugl og siger VERDENS MEST IRRITERENDE FLØJTELYD VIL DU HØRE SÅDAN HER IIIIIIIIIIIIIIHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!"

I år var der et fascinerende optrin. Der er nemlig en sidste kategori af deltagere på vikingemarkedet. Det er de unge teenagepiger, som spiller rollespil som slavetøser. Nu er det ikke lige min "thing", men der var da i hvert fald et par velpolstrede vikinger i bar overkrop, som vist godt kunne forestille sig at slæbe sådan en bette slavetøs ned til langskibet og lave en Jørgen Leth med hende. Lige på det punkt kunne man måske være en anelse bekymret for vikingernes glæde ved historisk akkuratesse. På den anden side var det vist grovsmedens døtre, så de velpolstrede vikinger tænkte sig nok om mere end en gang, før de kastede sig over slaverne. Han kunne i hvert fald slå meget hårdt på noget rødglødende jern. Meget frygtindgydende.

Det bedste ved vikingemarkedet er falkeshowet. Det består af en falkoner, der sjældent har ægte vikingetøj på, men mere ligner en tysk schlagerparadesanger i knickers med pom pom'er og lange hvide strømper. Han taler altid utroligt længe, inden har slipper sin fugl løs, som så med usvigelig sikkerhed stikker af op i bakkerne. Så plejer han at rende rundt deroppe og pifte efter sit fjerkræ. For det meste vender han tilbage med fuglen. Men da er publikums opmærksomhed blevet draget af de rigtige vikingers overdrevne sejhed.

Du kan læse meget mere om vikinger på denne historisk korrekte hjemmeside total viking power

Christian Langballe

Billedet er fra flickr - udgivet med en creative commons licens

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdater

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.