Mar
02
2013

Christian Langballe om offentlighedsloven

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

 Skrmbillede 2013-03-04_kl._11.06.33

Forleden så jeg Morten Bødskov i Debatten på DR2. Anledningen til, at Clement havde inviteret justitsministeren ind, var, at folketinget er i færd med at vedtage den (ikke nok) omtalte offentlighedslov, som vil gøre det umuligt for journalister at få aktindsigt i den kommunikation, der foregår mellem ministeren og embedsværket i lovgivningsarbejdet - den såkaldte ministerbetjening. De har åbenbart brug for et dunkelt rum, hvor de kan bage deres rævekager, uden at nysgerrige journalister kigger dem efter i sømmene.

Morten Bødskov havde utroligt travlt med at forsikre om, at det var helt i orden, at man ikke kunne finde ud af, hvad der rent faktisk foregår på ministerkontoret i åbningstiden. Han er jo en ærlig mand. Det siger sig selv. Det er alle politikere. Historien har faktisk slet ingen eksempler på politikere, der har misbrugt deres embede. Slet ingen. Han stod endda og småjokede med en venstremand. "Vi gør jo ikke noget forkert, vel?!? He he".'

Flere kritiske røster har forsøgt at trænge igennem mediestøjen med budskabet om, at den nye offentlighedslov er et alvorligt slag mod den demokratiske gennemsigtighed i Danmark. Men af uransageligt grunde har regeringen formået at lægge låg på debatten. Det er rent ud sagt skræmmende. Flere har fremhævet skandaler, der med den nye offentlighedslov aldrig ville have kunnet været afsløret. 

Det er en gammel sandhed, at magt korrumperer. Med den nuværende regering må man sige, at det er gået med ekspresfart. For regeringspartierne var ude med riven, da den forgående regering forsøgte sig med et lignende lovforslag. Alligevel tog det ikke mere end et år ved magten, før man bestemt kunne se fordelene ved at lukke de irriterende journalister ude. 

Aktindsigt i de demokratiske beslutningsprocesser burde slet ikke være noget, Folketinget umiddelbart skulle kunne pille ved. Jeg mener, at demokratisk gennemsigtighed burde indskrives i Grundloven. Selvfølgelig kan der være ting, som bør hemmeligholdes af hensyn til rigets sikkerhed og forholdet til fremmede magter (som det så fornemt hedder), men når en Sundhedsminister ulovligt overbetaler privathospitaler med skattekroner, så skal han fandme ikke spares en tur i mediemøllen. Desværre havde den skandale jo ikke den store effekt på Lars Løkkes karriere.

De eneste, der for alvor har råbt op i denne sag, er Enhedslisten. Igen må jeg konstatere, at jeg trods min mangel på revolutionært sindelag, føler mere sympati med dem, end med det parti jeg har stemt på konsekvent i 17 år. Det er sgu skræmmende. 

Christian Langballe

Billedet er et screendump fra DR's hjemmeside

Kommentarer  

 
0 #2 C. Langballe 04.-04.-2013 08:09
Hej Anders
Jeg var også Radikal - men føler mig i den grad partiløs for tiden. Tak for indsparket om facebookgruppen - jeg har liked den :-)
Vh
Christian Langballe
Citater
 
 
0 #1 Anders Højsted 08.-03.-2013 08:22
Hej Christian :)

Jeg er helt enig med dig. Jeg er Radikal, men synes at det er meget frustrerende at mit parti har valgt at indgå forlig om offentlighedslo ven.

Vi er en flok borgere, der har lavet en Facebook-gruppe mod den nye lov: http://www.facebook.com/NejTakTilDenNyeOffentlighedslo v

Du er meget velkommen derind.

KH.,
Anders
Citater
 

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdater

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.