Dec
18
2012

Christian Langballe om PET

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

 jakob scharf1

Jeg har tit tænkt på, hvordan PET-agenter har det, når de skal præsentere sig for deres kolleger fra andre efterretningstjenester ude i verden. "Hej Agent Black fra CIA. Jeg hedder Peter og er agent for PET" "Say what. You are an agent for at pet shop? Hahahahha!!!" Hej Agent Silverbaum fra Mossad. Jeg er agent for PET" "MUahahahhha why the fuck did you name your intelligence agency after cute animals that shit on your rug???"

Ja det er jo et godt spørgsmål. Ja, ja akronymet passer selvfølgelig til Politiets Efterretningstjeneste. Bortset fra at efterretningstjeneste jo skrives i et ord. Så en ret nærliggende løsning på efterretningstjenestens lattervækkende akronym kunne jo være at overholde dansk retstavning og forkorte til PE i stedet. PET ligger jo i samme kategori som Politiets Indsatsstyrke. 

Selv svenskerne har et langt sejere akronym end os. SÄPO (säkerhetspolisen) lyder frygtindgydende. Man behøver næsten ikke engang genkalde sig svenskernes gentagne ubådsjagter i skærgården ud for Stockholm i 80'erne, hvor Sovietunionen fandme ikke skulle komme for godt i gang med at spionere, før det neutrale Sverige med SÄPO i spidsen nok skulle uddele nogle smæk, for at ryste lidt i bukserne. Damn. Det var nok også derfor, det virkede så plausibelt i Stieg Larsons "Pigen der legede med ilden" og "Luftkastellet der blev sprængt", at SÄPO kunne have en bande hårdkogte folk, der opererede uden for lovens rammer, rendende og lave ballade. Det kan man ligesom ikke på samme måde forestille sig i PET.

Tag nu for eksempel Putin. En lille muskuløs brydertype med kolde dræberøjne der har en (sikkert) brutal fortid i KGB. Man kan ikke ligefrem se chefen for PET, Jakob Scharf, som en fremtidig despotisk statsminister i Danmark?!? Han har heller ikke ligefrem den ubetinget maskuline udstråling, der ofte har præget cheferne for udenlandske efterretningstjenester. 

Så selvom titlen "efterretningsagent" lyder megasejt, så er jeg ikke helt overbevist om, at det er det er det mest fordrende for ens selvværd at arbejde for the Pet Agency.

Christian Langballe

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdater

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.